15. lokakuuta 2015

Työssäoppiminen - Suomen Kansallisooppera

Vietin 10 viikkoa kestävän työssäoppimisen syksyllä Suomen Kansallisoopperassa. Siellä sain tehdä monia uusia töitä, joista jäi paljon uutta tietoa käteen.

Ensi töikseni sain tehdä lisää naamioita Phantom of the Operan kummitukselle. Maskeja tarvittiin monta, koska maskien alla hikoilee paljon ja nopeiden vaihtojen takia näyttämön molemmilla puolilla on hyvä olla varalla monta maskia.











Toinen työ oli tehdä yksi (1. kuvassa oikealla) pitkänokkainen maski lisää. Tein sen jo valmiina olleesta maskista (vasemmalla) muokkaamalla.


Heurekan Tiedeooppera tarvitsi myös tarpeistoa ja ne tehtiin Kansallisoopperalla. Sain tehtäväkseni tehdä laulajalle luonnoksenmukaisen kypärän, jossa on irrotettava ja toimiva megafoni.





Tässä vaiheessa oli näyttelijän kanssa sovitukset. Megafonin paino oli liian suuri että se olisi pysynyt
kiinni kypärässä, joten megafonin tilalle vaihdettiin muovinen trumpetti, joka päätyi lopulliseksi valinnaksi.


Seuraava näytös oli Pieni Merenneito. Siihen tarvittiin 6 luonnoksen mukaista meduusapukua, 3 miestä ja 3 naista. Pään yli tuleva kupu piti olla kevyt, pitää muotonsa ja nähdä hyvin läpi. Lonkeroihin asennettiin lisäksi valot.





Ensimmäinen kokeilu ei onnistunut kovin hyvin, joten uretaanimallia piti hieman muokata, että se pysyi paremmin pystyssä.


 Kokeilin myös tyhjiömuovattua kupua, mutta se painoi liian paljon. Kun uusi kupu näytti lupaavalta, siirryin kauluksien pariin. Muotoilin jokaisen kauluksen kuumailmapuhaltimella ja niihin kiinnitettiin solumuoviputkea ja rigilineä antamaan lonkeroille tukea.





 Kasaan ommeltujen pukujen kupuihin pujotettiin pianonlankaa antamaan tukea ja lonkeroihin pujotettiin optisia kaapeleita, joita oli hiottu koko matkalta hiomapaperilla.







Sain nopeana työnä tehdä eläkkeelle jäävälle turvallisuusvastaavalle läksiäislahjan, joka on turvakypärä viikinkisarvilla.














Työkalupakki Merenneitoon. Vaneria ja akryylivärejä.





Photoshopilla tehtyjä. Vodkapullon etiketti ja 1800-luvun tanskalainen sanomalehti.








Pieni Tulitikkutyttö, joka esiintyi Pienessä Merenneidossa, tarvitsi tulitikkurasian. Tein sen vahvasta teollisuuspahvista, jonka sisään piilotin lokeron tulitikuille ja plastoliinille. Palavat tikut piti saada pystyyn ja kiinni rasiaan. Tein kaksi rasiaa, sillä ensimmäinen oli liian iso.






H.C. Andersenin työpöydälle piti saada pöytälamppu, mutta posliininen varjostin ei käy lavalle. Tein siitä alginaatilla muotin ja kipsikopion, joka tyhjiömuovattiin ja maalattiin lasimaaleilla.





Viimeinen työni oli koota ja maalata kauko-ohjattavia haita, jotka leijailivat katsomon yllä. Haiden hampaat näyttivät turhan vihaisilta, joten maalasin ne spraymaaleilla piiloon.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti