20. toukokuuta 2015

Tekstiilityöt - Kankaanpaino

Teimme puutyökurssilla silkkipainokehykset, jotka tulivat nyt käyttöön. Tekstiilitöissä opin tekemään kolmea eri tapaa painaa kankaaseen kuvaa: Painaminen kehysten kanssa, sabluunalla ja kuvansiirrolla.

Silkkipainokehyksiin tarvittiin ensin kangas. Normaalisti siinä käytetään silkkikangasta, mutta me käytimme opetustarkoituksessa halvempaa verhokangasta, joka toimi yhtä hyvin.





Tein suunnitelman ensimmäisestä kuvasta, ja siirsin sen tietokoneelle. Kuva piti tarkkaan miettiä, tulostanko sen käänteisillä väreillä vai en, koska painettava kangas oli musta ja kangasväri valkoinen. Tulostettaessa mustat alueet ovat ne, jotka tulee olemaan värjättyjä, joten kuva piti tulostaa käänteisenä piirtoheitinkalvolle.


Kuvat tulostettuna kalvolle siirryin pimiöön, jossa silkkipainokehyksien kankaille luodaan tulostetun kuvan avulla sabluuna. Siihen käytettiin valotusemulsiota, jonka ideana on kovettua valon avulla.

Levitin kankaalle tasaisen levyn emulsiota ja kuivasin sen hiustenkuivaajalla. Tässä vaiheessa olin pimiössä, ja tämä kuivaaminen ei vielä kovettanut emulsiota. Asetin kalvotulosteen kuivuneen emulsion päälle peilikuvana, asetin sen lampun alle ja odotin muutaman minuutin sen kovettumista.

Jutun juju on siinä, että musta tulostettu kuvio ei päästä lampun valoa lävitseen, jolloin kuivunut emulsio ei niiltä kohdin kovetu. Odotettuani tarpeeksi otin kalvon pois ja vein kehyksen pesualtaaseen ja pesin vesiruiskulla koko pinnan. Ei-kovettunut emulsio huuhtoutui pois ja jäljelle jäi valmis sabluuna (myös peilikuvana).


Kehyksen ja sabluunan avulla pystyin vetämään parilla vedolla kolmeen t-paitaan saman kuvan.


Toinen työ oli painaa kankaaseen kuva käyttämällä samoja värejä ja pastoja kuin ensimmäisessä, mutta kuva tehtiin itse leikatulla sabluunalla, eikä silkkipainolla. Värin levitys tapahtui vaahtomuovilla tuputtelemalla.




Kolmas työ oli tehdä kuvansiirto. Siihen käytettiin peilattua, tulostettua kuvaa ja erityistä kuvansiirtoliimaa. Paperi liimattiin kankaalle kuvapuoli alaspäin ja sen kuivuttua paperi jynssättiin varovasti pois, jolloin jäljelle jää vain muste.

Kokeilin tätä myös t-paitaan, mutta se ei kestänyt tai ollut muutenkaan hyvä idea. Kuvansiirtoa kannattaa käyttää vain kangasmerkkeihin tai muuhun mikä ei päädy pesukoneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti