31. maaliskuuta 2015

Kruunu

Teimme luokan kanssa yhdessä harjoituksia silikonimuoteilla, joiden mallina oli plastoliinista muotoiltu koru. Heti sen jälkeen aloimme tehdä kyseiseen jalokiveen sopivaa kruunua.

Tämän kruunun tekeminen lähti paperilta. Piirsin paperille kymmenen erilaista kruunua, joista opettajan kanssa valitsimme parhaimman.


Kruunun valinnan jälkeen aloin suunnitella sitä isommalle paperille ja 1:1 koossa. Piirsin ja väritin kruunusta etu- ja sivukuvat, joiden pohjalta aloitin työn.








Kruunun teko lähti solumuovista ja paperoinnista. Jaoin kruunun neljään osaan, jotta saisin leikkauksilla siihen oikeanlaista kaarevuutta. Liimasin osat yhteen ja paperoin kaksi kerrosta.

Paperoidun kruunun päälle jatkoin suunnitelmassa näkyvällä kuvioinnilla. Piirsin tussilla kruunuun haluamaani kuviointia ja leikkasin softislevystä sen mukaisia kuvioita. Sen jälkeen lisäsin kruunun reunuksen solumuovista ja paperoin.
 

Kun kruunu oli muotoiltu, aloitin maalauksen. Aloitin hopeanvärisellä spraymaalilla, jonka päälle tein mustalla pienen patinoinnin jotta se muistuttaisi enemmän rautaa tai terästä.

Sekoitin sen jälkeen värit. Käytin kiiltävää Natura-sisälakkaa ja akryylivärejä sekoittaessani sinisen ja violetin.
Lopputuloksesta tuli haluamani kiilto ja väri kuvion pintaan.


Korostin mustalla ja tummanharmaalla varjot sekä patinoin kuvioiden pintaa, jonka jälkeen peitin liian tummiksi tulleet pinnat uusilla kerroksilla lakkamaalia.


Viimeinen osio olikin kaikkein tuskallisin: jalokivien teko. En mistään löytänyt tarpeeksi suurta helmeä, muovia tai muuta esittämään jalokiveä, joten jouduin tekemään oman. Etsin sopivat muodot pakkausmuovista ja pienistä helmistä, joista loin mallineen. Mallista sain oikeanlaisen silikonimuotin.

Jalokiven tekeminen oli pitkä ja tuskallinen vaihe. Jalokiven oli määrä syntyä Finndispistä, koska se on kuivuttuaan kirkasta. Finndisp ei vain suostu kuivumaan samalla tavalla kuin hartsi tai silikoni: se luo halkeamia heti jos sitä kuivuttaa liian isoja määriä kerralla, eli sitä ei voinut vain kaataa muottiin ja odottaa kuivmista. Heitin monia epäonnistuneita yrityksiä pois tästä syystä.

Lopputulos syntyi vain kärsivällisyydellä; sivelin ohuen kerroksen Finndispiä muottiin noin tunnin välein ja annoin kuivua välissä. Muutaman päivän päästä sain jalokiven valmiiksi.

Ennen kivien kiinnittämistä, värjäsin ne kynsilakalla. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen punaiset jalokivet päätettiin muuttaa sinisiksi, koska punainen ei näyttänytkään sopivalta kruunussa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti