17. helmikuuta 2015

Puutyöt - Silkkipainokehykset, muotoilupuikot, vitriini ja karambit

Silkkipainokehykset

Puutyökurssilla opimme käyttämään useita työkoneita erinäisten töiden ohella. Ensi töiksi rakensimme silkinpainantaa varten kolme erikokoista kehystä. Liitoksien tulee olla tarpeeksi lujia pitääkseen pingotettua kangasta paikallaan. Liitokset on tehty jyrsimellä ja liitetty puuliimalla.
 



Muotoilupuikot

Toisena työnä tein yhteensä 4 kappaletta koivupuisia muotoilupuikkoja savea ja plastoliinia varten. Toiset kaksi päätyivat kotikäyttöön ja toiset koulutöihin.



Ensimmäisenä vasemmalla on kaksi erikokoista puikkoa, toisessa päässä on veitsenmallinen pää ja toisessa lusikanmallinen. Oikealla puolella on uudet versiot. Yhdessä puikossa on veitsenmalliset päät, joista toinen kaarenee jyrkemmin. Toisessa puikossa lapion- ja lusikanmalliset päät.


Vitriini

Viimeisenä pakollisena työnä oli vitriinin rakentaminen. Seinät ovat vaneria, paitsi etu- ja takaseinä, jotka ovat lasia ja kovalevyä.


Vitriinin takaseinän voi irrottaa liu'uttamalla. Valitettavasti lasiosaa ei voi vaihtaa muuten kuin rikkomalla laatikko, mutta se oli jo suunnitteluvaiheessa päätetty näin.
Päätin tässä työssä kokeilla uutta kulmaliitosta. Sen tekeminen oli millin murto-osista kiinni, mutta sai aikaan kestävän, suorakulmaisen ja jämäkän laatikon. Lasille ja kovalevylle on ajettu urat jyrsimellä.


Karambit

Vapaaehtoisena työnä halusin valmistaa jonkin yksinkertaisen mekaanisen esineen puusta. Päädyin eksoottiseen karambit-veitseen, joka on Indonesian ja Filippiinien suunnalta kotoisin oleva veitsi.


Kahva on ensin leikattu muotoon, jonka jälkeen se halkaistiin ja sisälle kaiverrettiin ura terän liikkumista varten. Terä on erillinen osa, joka liikkuu yhden pultin varassa kokoon ja auki vapaasti.

Tästä samasta mallista aion myös valmistaa muotin avulla silikonisen teatteri/harjoitteluversion.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti