5. helmikuuta 2015

Kuolinnaamio

Mielestäni varsin mukava ja hauska projekti. Opettelimme luokan kanssa tekemään toisistamme kuolinnaamioita kipsistä. Apua tästä on, jos työssä tarvitsee ottaa tarkka kopio näyttelijän kasvoista vaikka tekonenää tai -korvaa varten ja jonka täytyy myös istua hyvin.

Seuraava kuvamateriaali on otettu, kun minulle tehtiin naamiota. Yhden naamion tekemiseen menee noin 30-45 minuuttia, joka sisältää muutamia kiireisiä kohtia.

Suojasin hiukset muovipussilla, korvat korvatulpilla ja loput kasvoista ihorasvalla, jotta alginaatti lähtisi helpommin irti ihostani.

Ensin muotoilin itselleni alginaattimassasta nenän alueen, jotta saan aikaan kunnolliset reiät hengitystä varten. Loput työstä tekee toiset oppilaat.
 



Alginaattia oli valmiina opettajan etukäteen laskema määrä. Koko alginaatin levitys oli ohi muutamassa minuutissa, joten tekijöitä oli hyvä olla kaksi. Alginaatti valutettiin otsalta alaspäin leukaan asti. Toinen tekijöistä varmisti koko ajan ettei sierainten eteen mene alginaattia.


Alginaatin kuivuessa oli alettu tekemään kipsiä sivummalla. Kipsistä ja sideharsosta saatiin kuivuneen alginaatin päälle kova kuori, jonka tarkoitus oli pitää muottia paikallaa, sillä alginaatti yksin on kova kuin keitetty kananmunan valkuainen.


Kipsin kuivuttua muotti otettiin pois. Puhalsin hitaasti ilmaa suun kautta muottiin ja vääntelin kasvojani saadakseni muotin hiljalleen irtoamaan.

Muotti asetettiin laatikkoon tukevasti ja se täytettiin kipsillä. Kipsistä tehtiin tällä kertaa tavallista löysempää (=enemmän vettä), jotta se ottaisi mahdollisimman tarkkaan kaikki muodot.


Kipsin kuivuttua kuolinnaamio oli valmis. Koko työ vei puoli koulupäivää, joten ehdimme tehdä kaksi kuolinnaamiota päivässä.

Ensimmäinen kuolinnaamioni ei onnistunut niin hyvin kuin piti. Alginaattiseoksessa oli käytetty liian vähän vettä, joten siinä oli pieniä paakkuja joka puolella. Veistin tästä naamiosta ihon tasaiseksi ja lisäsin sille kipsistä pään ja kaulan, jolloin siitä tuli koko pää. Minusta otettiin toinen kuolinnaamio myöhemmin keväällä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti